Moi drodzy! Muszę się wam pochwalić, że udało mi się przygotować niesamowite, wyjątkowe, przeznaczone dla wegetarian, wegan, bezglutenowców, diabetyków i insulinoopornych SUSHI. 🍱 Wcale się nie chwalę (może odrobinę 😉) – ono naprawdę jest przepyszne.

Wprawdzie wykonanie sushi zajęło mi trochę czasu, ale podejrzewam, że osobom bardziej wprawionym w zwijanie i rolowanie pójdzie to znacznie szybciej. Dlatego w skali od 1 do 10 pod względem trudności oceniam je na 2+, ale pod względem upierdliwości w wykonywaniu daję mu naprawdę mocne 12. 😉

Nie zniechęcajcie się jednak, pamiętajcie, że praktyka czyni mistrza! Poniżej przepis przygotowany specjalnie dla Was. 🍣 🍣 🍣

Składniki:

  • 200 g orzechów nerkowców,
  • 400 g kalafiora,
  • chrzan wasabi,
  • wodorosty nori,
  • miód wielokwiatowy – 🍯 ze sprawdzonej pasieki,
  • ocet jabłkowy – żywy i niepasteryzowany,
  • sos sojowy – dobrej jakości, bez glutaminianu sodu (warto się naszukać!),
  • dowolne, ulubione dodatki, takie jak: awokado, papryka, ogórek, marchewka, grzyby mun… Do wyboru do koloru!

Sposób wykonania:

  • Zaczynamy od… „ryżu”. 200 g nerkowców moczymy w wodzie (zdatnej do picia) przez co najmniej 2 – 3 godziny. 💧 Można włożyć je do garnka rano, a popołudniu przygotowywać posiłek – ja tak zrobiłam i wszystko wyszło tak, jak powinno. ⌛ Po upływie zalecanego czasu orzechy nerkowca odsączmy i miksujemy z 400 g kalafiora. Do powstałej pulpy dodajemy 3 łyżki octu jabłkowego oraz 2 łyżki miodu wielokwiatowego.
  • Na papier wykładamy nori („błyszczącą” stroną do dołu) – tworzymy warstwę „ryżu” o grubości ok. 3-5 mm. Wzdłuż jednego z brzegów wykładamy paski awokado, grzybków mun, papryki czerwonej oraz chrzanu wasabi. Jeśli któryś z tych produktów wam nie pasuje – nie ma problemu, pomińcie go. Lub dodajcie coś od siebie.
  • Całość ciasno zwijamy w rulon i odkładamy na ok. 30 min. Po upływie tego czasu kroimy na niewielkie porcje.
  • Powstałe sushi podajemy z sosem sojowym.

**Przepis napotkany w kilku miejscach w Internecie. 😊 Sprawdzony, przetestowany i nieco „podrasowany”specjalnie dla Was! 😊

Barbara Porębska

Barbara Porębska

Jestem dietetyczką z pasją. Moja wiedza to wynik wielu lat poszukiwań, zdobywania doświadczeń, dziesiątków kursów i wykładów zakończonych uzyskaniem zawodu dietetyka w Polskim Instytucie Dietetyki.