Pyszny obiad to nie tylko schabowe, pierogi ruskie czy pizza na grubym cieśnie. Wciąż jeszcze niedoceniana przez społeczeństwo sałatka, spokojnie może zastąpić pełnowartościowy posiłek – zdecydowanie łatwiej zabrać ją również do pracy np. w modnym ostatnio słoiku lub specjalnym pudełku do przechowywania żywności.

Mój przepis na sałatkę jest prosty, szybki i zdrowy. Skusicie się? 😉 Do jej przygotowania będziecie potrzebować:

  • 100 g komosy ryżowej – ugotowanej zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu,
  • 150 g dowolnego mięsa – smażonego na suchej patelni lub tłuszczu zwierzęcym,
  • ½ średniej wielkości cukinii,
  • kilku plasterków świeżego ananasa pokrojonych w kostkę,
  • ½ owocu granatu,
  • 1 szt. pomidora,
  • 20 g pestek dyni,
  • 10 g płatków migdałów,
  • 1 opakowanie dobrej jakości miksu sałat.

Wszystkie składniki układamy piętrowo i… gotowe! 😉

Od razu podzielę się z wami również przepisem na mój ulubiony dressing – robi się go naprawdę szybciutko, ja polecam polać nim sałatkę ok. 10 min przed zjedzeniem, wtedy mamy pewność, że wszystkie składniki zdążą się „przegryźć”.

Jak go przygotować? W kubku lub niewielkim (ale głębokim!) pojemniku mieszamy: 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczkę miodu, 1-2 łyżki octu (do wyboru: jabłkowy, balsamiczny lub winny), 2-4 łyżek oliwy. I tyle. 🙂

Barbara Porębska

Barbara Porębska

Jestem dietetyczką z pasją. Moja wiedza to wynik wielu lat poszukiwań, zdobywania doświadczeń, dziesiątków kursów i wykładów zakończonych uzyskaniem zawodu dietetyka w Polskim Instytucie Dietetyki.