Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że chrom pełni w naszym organizmie niesamowicie ważną rolę. Jaką?

Pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, redukuje ilość złego cholesterolu, zapobiega osteoporozie – oraz (co bardzo cieszy Pacjentki korzystające z moich porad dietetycznych) przyśpiesza odchudzanie, ponieważ wspomaga spalenie tłuszczów oraz pobudza komórki trzustki. To ma z kolei zbawienny wpływ na gospodarkę insulinową. A to jedynie kilka najważniejszych jego funkcji. Właśnie dlatego warto uwzględnić chrom w codziennym jadłospisie i w stosowanej przez siebie diecie.

Zapotrzebowanie człowieka na chrom jest bardzo niewielkie – wynosi jedynie 6 mg. Mimo to, dużo osób cierpi na jego niedobór! Jak to jest możliwe? Przede wszystkim konsumpcyjnym stylem życia – złą i mało wartościową dietą, nawykami żywieniowymi opartymi głównie na gotowych i przetworzonych produktach, ubogich w składniki mineralne.

Symptomy świadczące o niedoborze chromu w organizmie są łatwe do przeoczenia. Do najczęstszych, z jakimi możesz się zmagać, należą: bóle głowy, wzmożona drażliwość, częste uczucie zmęczenia oraz nieustającego niepokoju. Ciekawostką jest, że osoby o niskiej wartości zawartości chromu, częściej niż inne mają ochotę na „coś” słodkiego lub… alkohol! Jeśli czytając ten fragment, zdarzyło Ci się pomyśleć „Hej! To o mnie!”, to koniecznie wybierz się do lekarza. Nawet jeśli nie cierpisz na niedobór chromu w swojej diecie, to zapewne zmagasz się z innymi dolegliwościami, które należy jak najszybciej zdiagnozować.

Dzienną dawkę zapotrzebowania na chrom można łatwo zaspokoić jedynie dobrze zbilansowaną dietą. O jakie produkty warto wzbogacić swój jadłospis?

  • ryby i owoce morza,
  • orzechy brazylijskie,
  • produkty zbożowe pełnoziarniste,
  • jaja pod każdą postacią,
  • gotowaną wołowinę i chude mięso,
  • drożdże – koniecznie spróbujcie nieaktywnych płatków drożdżowych, które są moim osobistym odkryciem! Smakują jak parmezan, doskonale nadają się do zup kremów i pieczonych warzyw, nadając im niesamowity, serowy posmak.

Jeśli dbasz o prawidłową dietę, a mimo to wciąż cierpisz na niedobór chromu, sięgnij po dobry suplement diety – ja sama polecam pikolinian chromu. Jak zwykle dodam – nie podejmuj samodzielnej decyzji o suplementacji, a zwłaszcza bez odpowiednich badań czy dietetycznych konsultacji. Nadmiar chromu może zaszkodzić!

Nie wiesz jak to zrobić sam? Zapraszam na konsultacje.

Dietetyk Barbara Porębska, Przeciwwaga

Barbara Porębska

Barbara Porębska

Jestem dietetyczką z pasją. Moja wiedza to wynik wielu lat poszukiwań, zdobywania doświadczeń, dziesiątków kursów i wykładów zakończonych uzyskaniem zawodu dietetyka w Polskim Instytucie Dietetyki.