Wilec ziemniaczy – bo tak brzmi inna nazwa batata – to duży, słodki ziemniak o grubej, pomarańczowej skórce, która skrywa prawdziwe pyszności 🍴. Jego słodki smak świetnie komponuje się zarówno z daniami na ostro, jak i domowymi wypiekami, więc warto spróbować każdej z tych wersji. W mojej kuchni bataty pojawiają się zdecydowanie za rzadko, mimo że bardzo je lubię i są dostępne przez cały rok. Czas to zmienić, dlatego bardzo się ucieszyłam, że akurat ten przepis wybraliście 😉.

Brownie z batatów pachnie i wygląda apetycznie – zapewniam Was, że nikt, kto nie wie, z czego jest zrobione, nie domyśli się, że głównym składnikiem tego ciasta są słodkie ziemniaki. Mina rodziny po ujawieniu sekretnego składnika – bezcenna 😅.

Składniki :

• jeden, duży batat (ok. 300 g),
 • 2 jajka,
 • ½ szklanki oleju kokosowego (możecie zastąpić masłem),
 • 1/2 szklanki kakao lub karobu,
 • 1/3 szklanki naturalnego miodu,
 • 3 łyżki mąki kokosowej,
 • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
 • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej.

Przygotowanie:

  1. Batata obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Uzyskaną masę wymieszaj z mokrymi składnikami: jajkami, olejem kokosowym, miodem. Zrób to dokładnie 😊.
  3. Następnie dodaj kakao (lub karob) i sodę oczyszczoną, a na samym końcu mąkę kokosową i ekstrakt z wanilii.
  4. Piekarnik nagrzej do 185 stopni C (bez termoobiegu). Do okrągłej lub prostokątnej formy wlej uzyskaną masę i całość wstaw do pieca na ok. 25 – 30 min. 🥧 Przed wyjęciem zrób test „mokrego patyczka”, żeby mieć pewność, że brownie jest już gotowe.
  5. Po wyciągnięciu ciasta z pieca odczekaj ok. 15-20 min, by chwilę przestygło, a następnie posyp je starą, gorzką czekoladą (minimum 70% kakao) lub czekoladę roztop w kąpieli wodnej i polej nią ciasto z wierzchu.

❗ Ważna sprawa – brownie z batatów to ciasto bez zbóż, glutenu, nabiału i orzechów, jest więc odpowiednie dla większości alergików i osób stosujących dietę paleo. Jedyną wadą ciasta jest to, że zawiera duże ilości węglowodanów, dlatego nie należy przesadzić z ilością zjedzonych porcji. Jest to trudne, ale możliwe 💪.

Barbara Porębska

Barbara Porębska

Jestem dietetyczką z pasją. Moja wiedza to wynik wielu lat poszukiwań, zdobywania doświadczeń, dziesiątków kursów i wykładów zakończonych uzyskaniem zawodu dietetyka w Polskim Instytucie Dietetyki.