Sezon urlopowy trwa, jestem więc pewna, że spora część z Was właśnie wybiera się na wędrówkę po górskich szlakach, albo spacer nad brzegiem morza. Co zabrać ze sobą na wycieczkę, żeby po drodze nie skusiły nas słodkie batony, orzeszki w karmelu i chipsy? Polecam ciastka muesli – świetne źródło węglowodanów i magnezu. Możecie przygotować je według własnych upodobań – „na słodko”, albo w wersji „wytrawnej”- wszystko zależy od tego, jakich użyjecie przypraw 🙂
Do ich przygotowania będziecie potrzebować ok. 500 g bakalii i płatków, mogą to być:
- płatki owsiane
- pestki dyni
- pestki słonecznika
- suszone owoce (rodzynki, figi, morele)
- płatki migdałów
- ewentualnie mąka kasztanowa lub kokosowa
Oprócz tego:
- co najmniej pół szklanki tłuszczu (polecam roztopiony olej kokosowy)
- ok. 3 łyżki płynnego miodu
- 2 jajka
- łyżeczkę sody oczyszczonej
- dowolne dodatkowe przyprawy (w wersji „na słodko” – cynamon, w wersji „wytrawnej” – czarnuszka)
Wszystkie składniki wsypcie do miski i dobrze wymieszajcie. Z wyrobionego ciasta formujcie kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie spłaszczcie je łyżką i ułóżcie na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Pieczcie w temperaturze 170ºC przez 13 – 15 minut.
Smacznego! 🙂