Proponowałam Wam już sałatkę, dziś nastała pora na coś dla łasuchów – ciasto 🙂 Zdradzę Wam sekret – słodkie przekąski mogą być zdrowe! Przedstawiam ciasto marchewkowe. Przygotowuję je na bazie pulpy, która zostaje po zrobieniu soku warzywnego. Jest ekonomiczne – do jego pieczenia wykorzystujemy resztki po innym posiłku, jest również smaczne, bardzo aromatyczne, a przy tym łatwe i szybkie do wykonania. To idealny pomysł na drugie śniadanie do szkoły i pracy.
Będziesz potrzebować następujących składników:
- Pulpy z ok. 10-12 marchewek (czyli rozdrobnionych warzyw, które pozostają w wyciskarce)
- 3 jajek
- ok. 2/3 szklanki oleju (ja daję kokosowy)
- kawałka startego imbiru
- przypraw korzennych do smaku
- 1-2 łyżek miodu lub ksylitolu
- ok 150-200 g (zależnie od wilgotności pulpy) mąki (ja daję żytnią razową)
- 2 płaskich łyżeczek sody oczyszczonej.
- opcjonalnie można dosypać siekane orzechy
Wszystko razem miksujemy. Ustawiamy piekarnik na termoobieg i pieczemy w 180ºC przez ok. 1 godzinę, od czasu do czasu sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już w środku suche.
W zależności od tego, jak wilgotna jest pulpa i jak intensywny smak mają marchewki, konsystencja i smak ciasta również ulegną zmianie. Eksperymentujcie, zapewniam, że warto 🙂
Smacznego!