Proponowałam Wam już sałatkę, dziś nastała pora na coś dla łasuchów – ciasto 🙂 Zdradzę Wam sekret – słodkie przekąski mogą być zdrowe! Przedstawiam ciasto marchewkowe. Przygotowuję je na bazie pulpy, która zostaje po zrobieniu soku warzywnego. Jest ekonomiczne – do jego pieczenia wykorzystujemy resztki po innym posiłku, jest również smaczne, bardzo aromatyczne, a przy tym łatwe i szybkie do wykonania. To idealny pomysł na drugie śniadanie do szkoły i pracy.

Będziesz potrzebować następujących składników:

  • Pulpy z ok. 10-12 marchewek (czyli rozdrobnionych warzyw, które pozostają w wyciskarce)
  • 3 jajek
  • ok. 2/3 szklanki oleju (ja daję kokosowy)
  • kawałka startego imbiru
  • przypraw korzennych do smaku
  • 1-2 łyżek miodu lub ksylitolu
  • ok 150-200 g (zależnie od wilgotności pulpy) mąki (ja daję żytnią razową)
  • 2 płaskich łyżeczek sody oczyszczonej.
  • opcjonalnie można dosypać siekane orzechy

Wszystko razem miksujemy. Ustawiamy piekarnik na termoobieg i pieczemy w 180ºC przez ok. 1 godzinę, od czasu do czasu sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już w środku suche.
W zależności od tego, jak wilgotna jest pulpa i jak intensywny smak mają marchewki, konsystencja i smak ciasta również ulegną zmianie. Eksperymentujcie, zapewniam, że warto 🙂

Smacznego!

Barbara Porębska

Barbara Porębska

Jestem dietetyczką z pasją. Moja wiedza to wynik wielu lat poszukiwań, zdobywania doświadczeń, dziesiątków kursów i wykładów zakończonych uzyskaniem zawodu dietetyka w Polskim Instytucie Dietetyki.