Dziś – dla równowagi – dzielę się przepisem na ? ciasto orzechowe. Oczywiście jest proste i szybkie w wykonaniu, bo takie chyba wszyscy lubimy najbardziej ?. Możecie nim „grzeszyć” bez obaw, jednak pamiętajcie, że każdy posiłek smakuje lepiej, jeśli podzielimy się nim z kimś bliskim ?.

Zaczynamy!

Składniki:

  • ok. 350 g. dowolnych orzechów,
  • 5 jajek (tradycyjnie – od szczęśliwych kurek!),
  • 1 łyżka sypkiej substancji, której używacie do słodzenia (np. ksylitol, cukier kokosowy, ertyol),
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie – syrop z agawy lub kilka łyżek musi z dyni.

Przygotowanie:

  1. Białka (ze szczyptą soli) ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy łyżkę „cukru” i ubijamy dalej.
  2. Dosypujemy zmielone orzechy oraz pozostałe żółtka. Całość mieszamy.
  3. Dodajemy przyprawy – łyżeczkę sody oczyszczonej i np. sok z połówki cytryny lub cynamon. Mieszamy.
  4. Dodajemy syrop z agawy – jeśli ciasto ma być słodkie – i mus z dyni – jeśli chcemy, żeby ciasto było wilgotne. Znów mieszamy ;).
  5. Całość wylewamy do prostokątnej formy na ciasto i pieczemy ok. 40 min w temperaturze 180 stopni.

Jeśli macie ochotę, to po upieczeniu ciasto można posypać startą ? gorzką czekoladą (min. 70% kakao) – jak szaleć to szaleć!

Barbara Porębska

Barbara Porębska

Jestem dietetyczką z pasją. Moja wiedza to wynik wielu lat poszukiwań, zdobywania doświadczeń, dziesiątków kursów i wykładów zakończonych uzyskaniem zawodu dietetyka w Polskim Instytucie Dietetyki.