Leczo-jedno z moich ulubionych, sezonowych dań. Wystarczy jedna wizyta na ulubionym bazarku (lub w przydomowym ogródku!), kilkadziesiąt minut w kuchni i – już! Gotowe. 🙂 Wielki gar lecza starczy spokojnie na parę dni i za każdym podgrzaniem będzie smakował jeszcze lepiej.
Ogromnie cenię sobie również to, że leczo wiele wybacza – można pomylić kolejność składników, gotować dłużej niż w przepisie lub pominąć niektóre produkty – a ono i tak będzie pyszne, sycące i zdrowe.
Składniki na leczo – w dowolnych proporcjach:
- co najmniej jedna czerwona cebula,
- co najmniej 2 ząbki czosnku,
- CUKINIA – to podstawa ? – ile tam macie,
- kilka szt papryki (tylko czerwonej lub czerwonej, zielonej i żółtej),
- 1 niewielki fenkuł,
- pół selera naciowego,
- marchewka pokrojona w małe słupki,
- fasolka szparagowa,
- 10 szt. pomidorów (uwaga – osoby z łuszczycą i Hashimoto nie dają!),
- 0,75 l passaty pomidorowej (łuszczyca i Hashimoto max. 1 szklanka),
- ulubione przyprawy – w mojej wersji są to: papryka słodka, suszona papryczka chilli, 1 łyżka octu jabłkowego, oregano, tymianek, pieprz oraz sól (nie przesadźcie jednak z jej ilością!),
- w wersji vege czerwona fasola lub ciecierzyca, oliwa,
- w wersji dla mięsożerców ok. 0,5 kg dobrej kiełbasy DOBREJ ? nie żadna tam „ogniskowa”.
Przygotowanie leczo:
- Kiełbasę pokrój w kostkę i smaż przez ok. 3 min na wolnym ogniu – nie używaj jednak tłuszczu! Niech wytopi się z kiełbasy. W wersji VEGE – przygotuj ziarna wg ich przepisu.
- Cebulę i czosnek posiekaj drobno i dodaj do garnka. Całość podsmażaj przez ok. 5 min. Na małym ogniu, cebula i czosnek mają się zeszklić, a nie przypalić!
- W międzyczasie pokrój w kostkę wszystkie warzywa. Dodawaj stopniowo od najtwardszych, zatrzymaj się przed cukinią co chwilę mieszając, a w międzyczasie krojąc kolejne. Z papryki usuń ziarna. Przykryj pokrywką. Duś na małym ogniu ok. 10 min.
- Po upływie tego czasu dodaj do potrawy cukinię i obraną, pozbawioną końcówek fasolkę szparagową. Całość ponownie przykryj pokrywką i duś do miękkości warzyw, mieszając od czasu do czasu.
- Następnie dodaj pomidory (sparzone i pozbawione skórek), passatę i wybrane przez siebie przyprawy. Po ok. 30 min gotowania spróbuj potrawy i zdecyduj, czego jeszcze w niej brakuje.
- Całość duś pod przykryciem przez 30 min, a następnie 20-30 min bez.
Leczo najlepiej smakuje oczywiście na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki się przegryzą. Możemy podawać je z chlebem, pieczonymi batatami lub samo – zależnie od preferencji 🙂