Leczo-jedno z moich ulubionych, sezonowych dań. Wystarczy jedna wizyta na ulubionym bazarku (lub w przydomowym ogródku!), kilkadziesiąt minut w kuchni i – już! Gotowe. 🙂 Wielki gar lecza starczy spokojnie na parę dni i za każdym podgrzaniem będzie smakował jeszcze lepiej.

Ogromnie cenię sobie również to, że leczo wiele wybacza – można pomylić kolejność składników, gotować dłużej niż w przepisie lub pominąć niektóre produkty – a ono i tak będzie pyszne, sycące i zdrowe.

Składniki na leczo – w dowolnych proporcjach:

  • co najmniej jedna czerwona cebula,
  • co najmniej 2 ząbki czosnku,
  • CUKINIA – to podstawa 😉 – ile tam macie,
  • kilka szt papryki (tylko czerwonej lub czerwonej, zielonej i żółtej),
  • 1 niewielki fenkuł,
  • pół selera naciowego,
  • marchewka pokrojona w małe słupki,
  • fasolka szparagowa,
  • 10 szt. pomidorów (uwaga – osoby z łuszczycą i Hashimoto nie dają!),
  • 0,75 l passaty pomidorowej (łuszczyca i Hashimoto max. 1 szklanka),
  • ulubione przyprawy – w mojej wersji są to: papryka słodka, suszona papryczka chilli, 1 łyżka octu jabłkowego, oregano, tymianek, pieprz oraz sól (nie przesadźcie jednak z jej ilością!),
  • w wersji vege czerwona fasola lub ciecierzyca, oliwa,
  • w wersji dla mięsożerców ok. 0,5 kg dobrej kiełbasy DOBREJ 😉 nie żadna tam „ogniskowa”.

Przygotowanie leczo:

  • Kiełbasę pokrój w kostkę i smaż przez ok. 3 min na wolnym ogniu – nie używaj jednak tłuszczu! Niech wytopi się z kiełbasy. W wersji VEGE – przygotuj ziarna wg ich przepisu.
  • Cebulę i czosnek posiekaj drobno i dodaj do garnka. Całość podsmażaj przez ok. 5 min. Na małym ogniu, cebula i czosnek mają się zeszklić, a nie przypalić!
  • W międzyczasie pokrój w kostkę wszystkie warzywa. Dodawaj stopniowo od najtwardszych, zatrzymaj się przed cukinią co chwilę mieszając, a w międzyczasie krojąc kolejne. Z papryki usuń ziarna. Przykryj pokrywką. Duś na małym ogniu ok. 10 min.
  • Po upływie tego czasu dodaj do potrawy cukinię i obraną, pozbawioną końcówek fasolkę szparagową. Całość ponownie przykryj pokrywką i duś do miękkości warzyw, mieszając od czasu do czasu.
  • Następnie dodaj pomidory (sparzone i pozbawione skórek), passatę i wybrane przez siebie przyprawy. Po ok. 30 min gotowania spróbuj potrawy i zdecyduj, czego jeszcze w niej brakuje.
  • Całość duś pod przykryciem przez 30 min, a następnie 20-30 min bez.

Leczo najlepiej smakuje oczywiście na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki się przegryzą. Możemy podawać je z chlebem, pieczonymi batatami lub samo – zależnie od preferencji 🙂