Przed nami już ostatnie w tym roku letnie promienie słońca… ? Już niedługo dominującym kolorem znów stanie się dyniowy pomarańcz ? – a samo warzywo będzie niekwestionowanym królem w naszych kuchniach.
Dlatego dziś – troszeczkę na przekór nadchodzącej jesieni ? – proponuję wam złotą zupę, składającą się przede wszystkim z ostatnich, letnich pomidorów… ? ? ?
Składniki:
- pół szklanki oliwy z oliwek – dobrej jakości, z pierwszego tłoczenia,
- 2 ząbki polskiego czosnku,
- 1 średniej wielkości cebula,
- ½ szklanki czerwonej soczewicy (niecierpliwi mogą dodać tą z puszki – wtedy całe opakowanie),
- 2 duże marchewki,
- 0,75 l passaty pomidorowej (dobrej jakości – czytajcie składy!),
- 2-3 pomidory średniej wielkości,
- ulubione przyprawy: kurkuma, bazylia, sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Do głębokiego garnka wlewamy całą oliwę, podgrzewamy, a następnie dodajemy przeciśnięty czosnek oraz drobno posiekaną cebulę, które szklimy.
- Do warzyw dodajemy soczewicę oraz starte na grubych oczkach marchewki. Całość mieszamy i gotujemy przez ok. 5 min.
- Po upływie wskazanego czasu do garnka z warzywami wlewamy ok. 400 ml (1,5 szklanki) zimnej wody – zdatnej do picia – i wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min.
- W kolejnym kroku dolewamy passaty pomidorowej oraz dodajemy przyprawy – ok. 1 łyżki kurkumy, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka bazylii i odrobina soli do smaku.
- Gotujemy na wolnym ogniu, a następnie całość blendujemy. Jeśli zupa jest zbyt rzadka – dolewamy wody. W ostatnim kroku do potrawy dodajemy pokrojone w łódeczki, świeże pomidory.