Przed nami już ostatnie w tym roku letnie promienie słońca… ? Już niedługo dominującym kolorem znów stanie się dyniowy pomarańcz ? – a samo warzywo będzie niekwestionowanym królem w naszych kuchniach.

Dlatego dziś – troszeczkę na przekór nadchodzącej jesieni ? – proponuję wam złotą zupę, składającą się przede wszystkim z ostatnich, letnich pomidorów… ? ? ?

Składniki:

  • pół szklanki oliwy z oliwek – dobrej jakości, z pierwszego tłoczenia,
  • 2 ząbki polskiego czosnku,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy (niecierpliwi mogą dodać tą z puszki – wtedy całe opakowanie),
  • 2 duże marchewki,
  • 0,75 l passaty pomidorowej (dobrej jakości – czytajcie składy!),
  • 2-3 pomidory średniej wielkości,
  • ulubione przyprawy: kurkuma, bazylia, sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Do głębokiego garnka wlewamy całą oliwę, podgrzewamy, a następnie dodajemy przeciśnięty czosnek oraz drobno posiekaną cebulę, które szklimy.
  • Do warzyw dodajemy soczewicę oraz starte na grubych oczkach marchewki. Całość mieszamy i gotujemy przez ok. 5 min.
  • Po upływie wskazanego czasu do garnka z warzywami wlewamy ok. 400 ml (1,5 szklanki) zimnej wody – zdatnej do picia – i wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min.
  • W kolejnym kroku dolewamy passaty pomidorowej oraz dodajemy przyprawy – ok. 1 łyżki kurkumy, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka bazylii i odrobina soli do smaku.
  • Gotujemy na wolnym ogniu, a następnie całość blendujemy. Jeśli zupa jest zbyt rzadka – dolewamy wody. W ostatnim kroku do potrawy dodajemy pokrojone w łódeczki, świeże pomidory.
Barbara Porębska

Barbara Porębska

Jestem dietetyczką z pasją. Moja wiedza to wynik wielu lat poszukiwań, zdobywania doświadczeń, dziesiątków kursów i wykładów zakończonych uzyskaniem zawodu dietetyka w Polskim Instytucie Dietetyki.