Czy są wśród Was wielbiciele zup? Jeśli tak, mam dla Was ciekawą propozycję – zupę na bazie mleka kokosowego, z aromatycznymi przyprawami, sosem sojowym i cukinią – łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem, źródłem witamin i minerałów.
Na początku będziecie potrzebować mleka kokosowego – przygotowanego według poniższego przepisu lub, jeśli chcecie iść na skróty, dobrej jakości mleka w puszce.
Składniki mleka kokosowego:
- 150 g płatków lub wiórek kokosowych (najlepiej ekologicznych)
- ok. 1 l wody (zdatnej do picia bez gotowania)
- Płatki/wiórki zalejcie wodą i podgrzejcie do ok. 50ºC – najważniejsze, aby ich nie zagotować. Następnie przelejcie wszystko przez sitko lub przez wolnoobrotową wyciskarkę.
Do mleka kokosowego dodajcie kolejno:
-
- skórkę i sok z 1 limonki
- 1 łyżkę startego, świeżego imbiru
- 1-2 łyżeczki miodu (najlepiej rzepakowego lub gryczanego)
- płaską łyżeczkę soli kamiennej (kłodawskiej lub himalajskiej)
- kilka szczypt kolendry
- 1-2 łyżki sosu sojowego (postarajcie się wybrać w sklepie sos bez zbędnych dodatków)
- opcjonalnie szczyptę chilli
Całość podgrzejcie maxymalnie do 50ºC, co ważne – nie gotujcie!!!
Tak przyrządzoną zupę polecam podawać z cukinią pokrojoną w paski przypominające makaron.
Uwaga: cukinię możecie wcześniej marynować w wodzie z solą i sokiem z cytryny oraz oliwą, ale nie gotujcie jej, aby nie straciła wartości odżywczych.
Smacznego 🙂